Jos luet tätä artikkelia, olet todennäköisesti päättänyt ryhtyä bloggaamaan. Tai kenties pidät kirjoittamisesta ja etsit parasta julkaisukanavaa teksteillesi. Saatat myös olla yrittäjä, joka haluaa perustaa firmalleen kotisivut, joilla on blogi. Mikä tilanteesi onkaan, lue alta olevasta artikkelista vinkit, joiden avulla perustat juuri oikeanlaisen blogin helposti.
Sopiiko bloggaaminen sinulle?
Bloggaaminen sopii kaikille – sitä varten ei tarvitse olla ammattikirjoittaja tai -valokuvaaja, vaan bloggaaminen voi olla hauska harrastus. Ainoa tapa selvittää, sopiiko bloggaaminen sinulle, on avata blogi ja ryhtyä toimiin. Jos suunnittelet bloggaamisen kokeilemista harrastusmielellä, voit hypätä suoraan seuraavaan osioon.
Jos kuitenkin suunnittelet säännöllistä bloggaamista tai haaveilet suurista seuraajamääristä, pohdi seuraavia asioita:
● Onko sinulla tarpeeksi aikaa bloggaamista varten? Bloggaamisen tulisi olla hauskaa eikä stressaavaa. Jos blogin kirjoittamiselle ja kommentteihin vastaamiselle ei ole aikaa, blogista saattaa tulla painolasti.
● Oletko tarpeeksi kiinnostunut aihepiiristäsi? Jotta bloggaaminen tuntuu hauskalta, tekstien aihepiiriksi kannattaa valita aihe, joka jaksaa kiinnostaa vuodesta toiseen.
● Miten aiot kuvittaa blogisi? Menestyksekkäissä blogeissa on runsaasti hyviä kuvia. Osaatko kuvata itse, entä löytyykö lähipiiristä henkilö, joka voisi ottaa sinusta kuvia blogiisi?
● Haluatko blogata omalla nimelläsi? Suositut bloggaajat kirjoittavat tekstinsä omilla nimillään ja julkaisevat usein myös omia kuviaan. Anonyymit blogit ovat harvoin erittäin suosittuja. Sellaisen perustaminen voi tosin olla perusteltua, jos blogisi aihe on herkkä. Blogin voi myös aloittaa nimettömänä, ja voit halutessasi paljastaa nimesi ja kasvosi myöhemmin.
Blogin aihepiirin valitseminen
Blogimaailmassa on sekä yhteen aiheeseen keskittyviä blogeja että lifestyle-blogeja, joissa voidaan käsitellä monenlaisia kirjoittajan elämään liittyviä aiheita. Katso alta muutamia suosittuja blogityyppejä, ja mieti, minkälaisista aiheista itse kirjoittaisit mieluiten.
Muita myös, että blogi on oma tonttisi, ja voit vaihtaa tai laajentaa aihepiiriä makusi mukaan.
● Sisustusblogi. Sisustusblogit voivat käsitellä niin kaupunkiyksiön kuin maalaistalonkin laittamista. Esimerkiksi omakotitalotarjous.fi-sivustolla keskitytään omakotitaloasumiseen.
● Perheblogi. Näissä blogeissa käsitellään lapsiperheiden elämää erilaisista näkökulmista. Inspiraatiota erilaisiin aihepiireihin voi etsiä esimerkiksi trendykids.fi-sivustolta.
● Muotiblogi. Jos nautit trendien seuraamisesta ja asukuvien ottamisesta, muotiblogi voi olla juuri sinun juttusi.
● Fitnessblogi. Haluatko jakaa treenivinkkejä tai kaipaatko lisätukea elämäntapamuutokselle? Niin sanotut fitnessblogit keskittyvät terveellisiin elämäntapoihin.
● Kirjablogi. Jos ahmit kirjoja ja haluat kirjata ylös kokemuksiasi ja jakaa suosituksia, perusta kirjablogi.
● Kosmetiikkablogi. Ihonhoidosta, meikkaamisesta ja kosmetiikkatuotteista kiinnostuneet henkilöt perustavat usein kauneudenhoitoon keskittyvän blogin.
● Yritysblogi. Yritysblogi perustetaan yrityksen verkkosivujen yhteyteen, ja siellä kerrotaan erityisesti yrityksen aihepiiriin liittyvistä ajankohtaisista asioista.
Blogin nimen valitseminen
Blogin nimen valitseminen voi olla yllättävän vaikeaa. Koita keksiä hyvin mieleen jäävä nimi, joka on helppo muistaa, ja joka kertoo jollakin tavalla blogin aihepiiristä. Muista myös tarkistaa, että samannimistä blogia ei ole vielä perustettu. Voit käyttää blogin nimenä myös omaa nimeäsi – se on tavallista lifestyle-blogien kohdalla.
Blogin perustaminen
Kun nimi on valittu, on aika avata blogi. Yritysblogi avataan yrityksen omille kotisivuille. Omien kotisivujen perustamista kannattaa harkita myös silloin, jos haluat blogata useammasta aihepiiristä tai tarjoat jonkinlaisia blogin aihepiiriin liittyviä palveluita. Muista hioa myös blogin ulkonäkö kuntoon.
Ensimmäisessä bloggauksessa kannattaa kertoa lyhyesti ja selvästi blogin aihepiiristä ja tavoitteistasi ja osoittaa näin lukijoille, miksi blogia kannattaa jäädä seuraamaan.
Bloggausten jakaminen
Kun ensimmäinen bloggaus on julkaistu, on aika kertoa muillekin blogistasi. Kerro siitä sosiaalisen median kanavissa ja lisää blogisi erilaisiin blogiportaaleihin. On myös hyvä idea vierailla muiden bloggaajien sivustoilla ja kommentoida ahkerasti.